Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej we współpracy z Ministerstwem Zdrowia realizuje w Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Goworowie warsztaty kulinarne.

Kategoria: Informacje Opublikowano: wtorek, 26, listopad 2019 Administrator

Warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku szkolnym realizowane są przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej we współpracy z Ministerstwem Zdrowia. Zadanie finansowane jest ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Warsztaty mają na celu nabywanie praktycznej wiedzy z zakresu prawidłowych nawyków żywieniowych. Do końca roku zostaną przeprowadzone warsztaty, które obejmą ponad 800 dzieci.
Zdrowie jest naszym najcenniejszym skarbem i powinniśmy o nie dbać niezależnie od wieku. Tymczasem badania potwierdzają, że m.in. niewłaściwe nawyki żywieniowe i brak ruchu sprzyjają wielu chorobom, w tym nadwadze i otyłości, które dotyczą aż co trzeciego polskiego ośmiolatka. Prawidłowe żywienie i aktywność fizyczna mają ogromne znaczenie nie tylko w profilaktyce różnych chorób ale także wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci, ich funkcje poznawcze, zdolność do nauki. Ukształtowane w dzieciństwie prozdrowotne nawyki, w tym żywieniowe, zaprocentują lepszym zdrowiem w przyszłości.
Dzieci też mogą dbać o swoje zdrowie np. spędzając więcej czasu w ruchu, a mniej przez telewizorem, komputerem czy smartfonem oraz zdrowo się odżywiając. Warsztaty kulinarne to bardzo atrakcyjna forma nauki o zasadach zdrowego żywienia. Podczas takich zajęć przekazywana jest nie tylko wiedza teoretyczna z zakresu zasad zdrowego żywienia ale przede wszystkim w sposób praktyczny dzieci uczą się jak przygotować dobre dla zdrowia i jednocześnie pyszne potrawy czy posiłki.

Zadanie finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020

Odsłony: 668