Logowanie
Informacje ogólne
Organizacja pracy
- Rozkład dzwonków
- Dni wolne
- Terminarz zebrań z rodzicami
- Terminarz zebrań Rady Pedagogicznej
- Regulamin obowiązujący uczniów dojeżdżających do szkoły
- Harmonogram imprez i uroczystości szkolnych
- Szkolny zestaw programów nauczania
- Zestaw programów wychowania przedszkolnego
- Plan pracy 2023/24
- Konsultacje 2023/24
- Dyżury nauczycieli podczas przerw lekcyjnych
Samorząd Uczniowski
Dokumenty i regulaminy
- Statut szkoły
- Ceremoniał szkolny
- Regulamin Rady Pedagogicznej
- Regulamin korzystania z telefonów
- Program wychowawczo - profilaktyczny
- Wewnątrzszkolny system doradztwa zawodowego
- Regulamin korzystania z szafek szkolnych
- Procedury pomocy psychologiczno - pedagogicznej
- Procedury bezpieczeństwa w szkole - COVID 19
- Regulamin sali gimnastycznej
Świetlica szkolna
Zdrowie i profilaktyka
Pomoc psychologiczno - pedagogiczna
Biblioteka
Stołówka szkolna
Archiwum artykułów
- marzec, 2024
- luty, 2024
- styczeń, 2024
- grudzień, 2023
- listopad, 2023
- październik, 2023
- wrzesień, 2023
- sierpień, 2023
- lipiec, 2023
- czerwiec, 2023
- maj, 2023
- kwiecień, 2023
- marzec, 2023
- luty, 2023
- styczeń, 2023
- grudzień, 2022
- listopad, 2022
- październik, 2022
- wrzesień, 2022
- sierpień, 2022
- lipiec, 2022
- czerwiec, 2022
- maj, 2022
- kwiecień, 2022
- marzec, 2022
- luty, 2022
- styczeń, 2022
- grudzień, 2021
- listopad, 2021
- październik, 2021
- wrzesień, 2021
- sierpień, 2021
- lipiec, 2021
- czerwiec, 2021
- maj, 2021
- kwiecień, 2021
Święta tuż tuż, a ty nadal nie masz pomysłu na ciekawe ciasto?
My proponujemy Wam bardzo oryginalny przepis na mazurek różany. To smaczne ciasto wykonałyśmy na Międzypowiatowym Konkursie Kulinarnym dla Gimnazjów w Starym Lubiejewie, który odbył się 6 marca 2018 r., gdzie udałyśmy się z naszą opiekunką p. Ewą Lubiak. W kulinarnych zawodach brało udział 12 szkół. My, niestety, nie zajęłyśmy żadnego miejsca, lecz wróciłyśmy ze wspaniałymi humorami i przekonaniem, że nasz mazurek był nie tylko smaczny, ale i pięknie wyglądał. Brak nagrody nie podciął nam skrzydeł i nadal będziemy próbowały swoich sił w pieczeniu ciast i ciasteczek.
Oto przepis:
Ciasto kruche:
250 g masła
300 g maki tortowej
2 jajka
Wszystkie składniki posiekaj, a następnie wymieszaj aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wstaw do lodówki na 45 minut. Wypełnij blachę o średnicy 20 cm, wcześniej schłodzonym ciastem oraz wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Masa różana:
500 g serka mascarpone
50 g konfitury różanej - najlepiej p. Żanetty Korczakowskiej ;-)
10 g cukru pudru
Wszystko mieszaj przez ok. 1 minutę na średnich obrotach. Wyłóż masę na ostudzone ciasto.
Udekoruj. (Inspiruj się pięknymi dekoracjami p. Bogumiły Lewickiej – Mróz ;-)
Tym ciastem na pewno zabłyśniecie podczas świątecznych rodzinnych spotkań.
Życzymy smacznego!
Oliwia Ciuraj i Patrycja Kaczmarczyk
uczennice klasy II D